

Olejarnia Świąteczna
Olejarnia Świąteczna to mała rodzinna firma. Jest najdłużej działającym zakładem na Roztoczu, produkującym olej metodą tradycyjną. Jest częścią Gospodarstwa Olechata, położonego wśród roztoczańskich pól w Dolinie Górnej Łabuńki. Produkowane oleje są wyróżniane prestiżowymi nagrodami. Doceniane są za niespotykany smak i zapach oraz właściwości zdrowotne. Do tłoczenia oleju używa się tylko lokalnych surowców starannie wybranych i nie dosuszanych glifosatami. Oleje są tłoczone na zimno na dwa sposoby: "bite tradycyjnie" produkowane metodą sprzed 100 lat oraz "Na zdrowie!" wyciskane przy użyciu najnowszej technologii jeszcze w niższych temperaturach.
oleje "bite tradycyjnie":
- olej świąteczny roztoczański
- olej z rydzyka
Oleje tradycyjne produkowane starą metodą "na zimno", są roztoczańską specjalnością. Dodawane w dawnych czasach do postnych potraw, głównie na wigilijnej kolacji. Posiadają niespotykany smak i zapach oraz konsystencję bardziej gęstą niż inne znane oleje. Smak i zapach zawdzięczają pochodzeniu nasion oraz tradycyjnej metodzie wytłaczania. Nasze rośliny oleiste są uprawiane w rejonie o największym nasłonecznieniu w Polsce i specyficznych glebach. Produkcja oparta jest na trzech etapach: płatkowanie, podgrzewanie do ok.50 st. C bukowym drewnem oraz wyciskanie na prasie stęplowej.Produkty można znaleźć na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi.
oleje "Na zdrowie!":
- olej rzepakowy
- olej lniany
- olej z ostropestu
Oleje, które są tłoczone w nowoczesny sposób "na zimno". W odróżnieniu od metody tradycyjnej podgrzewanie nasion odbywa się energią elektryczną do temp. ok. 35 st. C. Cały proces tłoczenia prasą ślimakową jest sterowany mikroprocesorem, dzięki temu kontroluje się dokładnie wszystkie parametry produkcji. Wpływa to na wysoką jakość oleju. Do tłoczenia używane są wyłącznie lokalne nasiona pochodzące z tradycyjnych roztoczańskich upraw.
Szczegółowe opisy znajdują się na kartach produktowych w sklepie olechata.pl.
Międzynarodowe Targi Poznańskie.Konkurs na najlepszy polski produkt regionalny. Perła 2008 za olej świąteczny roztoczański.
Od 2017 roku Olejarnia Świąteczna jest polecana przez przewodnik kulinarny Gault&Millau Polska.
Olej świąteczny jest pierwszym produktem z woj. lubelskiego wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych.
Pierwsze miejsce w plebiscycie Dziennika Wschodniego w 2015 r.
Lubelskie ze smakiem (artykuł)
-
kulinarny podróżnik Maciej Nowak DDTVN (link do programu)
-
"Klimaty i smaki" Małgorzata Siennicka TVP
-
Mikołaj Rey poznaje olej świąteczny roztoczański (link do programu)
-
Jakub Porada na pędzoku-olejarnia od 5:19 min. (link do programu).
-
MIkołaj Rej na polu rzepaku (link do programu).