Zagroda  edukacyjna 3
O zagrodzie ...

Jesteśmy  w połowie drogi pomiędzy Lublinem a Lwowem, na pograniczu Roztocza środkowego, Kotliny zamojskiej i Grzędy sokalskiej, 10 km od Zamościa.

Nasze gospodarswo zajmuje się uprawą roślin oleistych (rzepak, len, rydzyk), przetwórstwem, sprzedażą produktów regionalnych i obsługą turystów. Produkowany przez olejarnię olej świąteczny roztoczański został jako pierwszy z woj. lubelskiego wpisany na Listę produktów tradycyjnych. Na  Międzynarodowych Targach Poznańskich otrzymał Perłę 2008 za najlepszy polski produkt regionalny.

Obok czynnego małego zakładu produkcyjno-usługowego, znajduje się skansen olejarski z pięcioma kompletami maszyn olejarskich, narzędziami do młócenia, czyszczenia, mielenia zbóż i do obróbki lnu i konopi. Duża wiata służy do pokazów bicia oleju na dwuwiekowych maszynach, projekcji programów tematycznych i degustacji potraw regionalnych. Wiata wyposażona jest w stoły i ławy dla starszych i stoliki dla mniejszych dzieci. Za stodołą w małym sadzie jest urocze miejsce na ognisko(można też piec kiełbaski pod wiatą).

Gospodarstwo otoczone jest polami uprawnymi i łąkami z liczną ilością źródlisk rzeki Łabuńki. Duża wolna przestrzeń i bliskość wodopoju sprawia, że można obserwować z bliska dzikie ptaki i zwierzęta. W odległości około 500m od gospodarstwa, przy starym gościńcu znajduje się "Czarci zdrój"-wiążące się ze słynną  legendą o groszu.

Olejarnia świąteczna jest jednym z punktów roztoczańskiego ekomuzeum "Świąteczna kraina".
W 2011 roku gospodarstwo otrzymało II miejsce w konkursie na najbardziej innowacyjny produkt turystyki wiejskiej w woj. lubelskim.

Więcej informacji:

a)  olej świąteczny roztoczański jest wpisany na Listę produktów tradycyjnych oraz otrzymał nagrodę Perła 2008 za najlepszy polski produkt regionalny

b) w 2011 gospodarstwo zajęło II miejsce w konkursie na najbardziej innowacyjny produkt turystyki wiejskiej w woj.lubelskim

c)olejarnia świąteczna brała udział w programach tv "Kawa czy herbata", "Klimaty i smaki", "Podróżnik kulinarny".

 

„Jak drzewiej biło się olej”wakacyjne widowisko dla osób indywidualnych

Zagroda edukacyjna 1

Pokaz tłoczenia oleju w tradycyjnych strojach i na dwuwiekowiekowej olejarni w formie STAND-UPu. Pobyt połączony ze zwiedzaniem zagrody (skansen olejarski) i degustacją oleju świątecznego. Projekcja programu tematycznego. Możliwość zakupów produktów lokalnych i pamiątek w sklepie Olechata. Czas pobytu 1-1,5 godziny.

UWAGA: Prosimy rezerwować wcześniej pobyt z własnego telefonu komórkowego dzwoniąc na numer: 504 979 855.

TERMINY  POKAZÓW 2020:

1 maja piątek godz.16.00

12 czerwca piątek godz.16.00

8 lipca środa godz.16.00

15 lipca środa godz.16.00

22 lipca środa godz.16.00

29 lipca środa godz.16.00

5 sierpnia środa godz.16.00

12 sierpnia środa godz. 16.00

19 sierpnia środa godz.16.00

 

oferta dla grup

zwiedzanie zagrody (prelekcja olejarska)

Zagroda  edukacyjna 4

Pobyt w zagrodzie połączony ze zwiedzaniem kilku zestawów historycznych maszyn do tłoczenia oleju świątecznego i degustacją. Opowieści o oleju, olejarzach, produkcji i sprzedaży (stand-up z humorem). Projekcja programu tematycznego. Możliwość zakupów w sklepie Olechata.

czas pobytu:

  • zajęcia  30 min.
  • zakupy  +30 min.
  • dodatkowo posiłek  +30 min.
  • dodatkowo rajd rowerowy +1 g 

opłata za pobyt:

 6 zł/osoba dla grup powyżej 20 osób

120 zł/grupa dla grup do 20 osób


Dodatkową atrakcją pobytu może być krótki rajd rowerowy do wąwozu Kamieniec na zabytkowych rowerach dla całej grupy.

opłata za rowery:

 6 zł/osoba dla grup powyżej 20 osób

120 zł/grupa dla grup do 20 osób

Ceny obowiązują przy połączniu z ofertą zwiedzania. 


widowisko „Jak drzewiej biło się olej”

Zagroda edukacyjna 1

Pokaz tłoczenia oleju w tradycyjnych strojach i na dwuwiekowiekowej olejarni w formie STAND-UPu. Pobyt połączony ze zwiedzaniem zagrody (skansen olejarski) i degustacją oleju świątecznego. Projekcja programu tematycznego. Możliwość zakupów produktów lokalnych i pamiątek w sklepie Olechata. 

czas pobytu:

  • zajęcia  60 min.
  • zakupy  +30 min.
  • dodatkowo posiłek  +30 min.
  • dodatkowo rajd rowerowy +1 g 

opłata za pobyt:

 12 zł/osoba dla grup powyżej 20 osób

240 zł/grupa dla grup do 20 osób


Dodatkową atrakcją pobytu może być krótki rajd rowerowy do wąwozu Kamieniec na zabytkowych rowerach dla całej grupy.

opłata za rowery:

 6 zł/osoba dla grup powyżej 20 osób

120 zł/grupa dla grup do 20 osób

Ceny obowiązują przy połączniu z ofertą zwiedzania. 


 

warsztaty edukacyjne „Jak drzewiej biło się olej”

Zagroda edukacyjna 1

Jak i z jakich roślin powstaje olej świąteczny. Maszyny i urządzenia do bicia oleju
metodą tradycyjną. Olej świąteczny roztoczański -historia produktu regionalnego.

czas pobytu:

  • zajęcia 90 min.
  • zakupy +30 min.
  • dodatkowo posiłek ok. +30 min.
  • dodatkowo rajd rowerowy +1 g

opłata za pobyt:

20 zł/osoba dla grup powyżej 20 osób

400 zł/grupa dla grup do 20 osób


Dodatkową atrakcją pobytu może być krótki rajd rowerowy do wąwozu Kamieniec na zabytkowych rowerach dla całej grupy.

opłata za rowery:

 6 zł/osoba dla grup powyżej 20 osób

120 zł/grupa dla grup do 20 osób

Ceny obowiązują przy połączniu z ofertą zwiedzania. 


Harmonogram/przebieg zajęć:

1. Powitanie i omówienie zasad pobytu i zachowania się w gospodarstwie.
2. Wspólne bicie oleju na dwuwiekowych maszynach.
3.

a) bajarzenie i bajdurzenie (lokalne historyjki i legendy)
b) zabijanie klina szlagiem (inne urządzenia olejarskie)
c) „lepszy rydz niż nic” (zapomniane rośliny oleiste)
4.

a) projekcja wybranego programu tv ("Podróżnik kulinarny")
b) degustacja oleju świątecznego z chlebem- produkt wpisany na listę
produktów tradycyjnych
c) samodzielne wykonanie pamiątki
d) wręczenie certyfikatów pobytu
5. Możliwość organizacji ogniska (gry i zabawy na boisku za stodołą)
i zamówienia posiłku regionalnego .
6. Możliwość zakupu pamiątek oraz produktów regionalnych w sklepiku na
terenie gospodarstwa.

warsztaty edukacyjne „Jak to ze lnem było”- od cennego włókna do złotego oleju

Zagroda  edukacyjna 2

Len roślina zawsze cenna jak złoto, urządzenia do
obróbki włókna i tłoczenia oleju, kultura ludowa i wierzenia związane z ciekami
wodnymi, wykorzystanie wody w życiu mieszkańców wsi.

czas pobytu:

  • zajęcia  90 min.
  • zakupy  +30 min.
  • dodatkowo posiłek  +30 min.
  • dodatkowo rajd rowerowy +1 g

opłata za pobyt:

20 zł/osoba dla grup powyżej 20 osób

400 zł/grupa dla grup do 20 osób


Dodatkową atrakcją pobytu może być krótki rajd rowerowy do wąwozu Kamieniec na zabytkowych rowerach dla całej grupy.

opłata za rowery:

 6 zł/osoba dla grup powyżej 20 osób

120 zł/grupa dla grup do 20 osób

Ceny obowiązują przy połączniu z ofertą zwiedzania. 


Harmonogram/przebieg zajęć:

1. Powitanie i omówienie zasad pobytu i zachowania się w gospodarstwie.
2. Zwiedzanie skansenu olejarskiego w tym:
- maszyny olejarskie
- narzędzia do obróbki lnu
- akcesoria do prania w źródle.
3. Przejście ścieżką "CZARCI ZDRÓJ" (1km)
- dzikie rośliny i zwierzęta (bagno, łąka, gościniec)
- znaczenie źródełka i wody w obrzędach i wierzeniach wsi
(noc świętojańska)
- walory użytkowe źródła (dawna pralnia, roszarnia i wodopój)
- opowieść o legendzie "CZARCI ZDRÓJ".
4. Pobyt w wiacie
- zajęcia z kartą pracy
- czy już wszystko wiemy?
- projekcja filmiku na temat produkcji oleju świątecznego
- degustacja oleju z chlebem, produktu wpisanego na LISTĘ
PRODUKTÓW TREADYCYJNYCH.
5. Możliwość organizacji ogniska (gry i zabawy na boisku za stodołą)
i zamówienia posiłku regionalnego.
6. Możliwość zakupu pamiątek oraz produktów regionalnych w sklepiku
na terenie gospodarstwa.
Należy zadbać o odpowiednie obuwie
i odzież na spacer po terenie!

oferta wyżywienia

Zagroda  edukacyjna 5

ZESTAW (DLA DZIECI)

1. Zupa pomidorowa z makaronem (200ml) Smakowicie doprawiona aksamitna zupa pomidorowa na bazie wywaru drobiowego z dodatkiem makaronu
2. Pierogi ruskie (4 szt.) Delikatne i miękkie ciasto nadziane farszem z ziemniaków, białego sera i cebulki podsmażanej na maśle to popularne na Zamojszczyźnie i Roztoczu danie pochodzące z Kresów Wschodnich, z okolic Lwowa. Przed II wojną światową, kiedy Lwów nalezał do Polski okoliczni mieszkańcy nazywali pierogi polskimi. Wszystko zmieniło się po 1945 roku, gdy Lwów znalazł się poza granicami Rzeczypospolitej. Wtedy pierogi zaczęto nazywać ruskimi i ta nazwa funkcjonuje do dzisiaj.
3. Placki na sodzie z dżemem i cukrem pudrem (1 szt.-120g) Prawdziwy rarytas kuchni staropolskiej, który sporządza się z mąki pszennej, zsiadłego mleka i jajek z dodatkiem sody i cukru. Posypane cukrem pudrem i podane z dżemem, posmakują każdemu dziecku.

CENNIK:

20 zł/osoba dla grupy powyżej 20 osób

400  zł/grupa dla grupy do 20 osób

Zagroda  edukacyjna 7ZESTAW I (dla dorosłych)

1. Cebularz zamojski (śr 8cm) Pszenno – drożdżowy placek o okrągłym kształcie, posypany pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z makiem. Brzegi cebularza mają złocisty kolor i chrupiącą skórkę. Jego historia i początki wypiekania sięgają XIX wieku. Cebularz wywodzi się z kuchni żydowskiej, a jego receptura przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Placki wypiekano w opalanych drewnem piecach do momentu uzyskania pięknego złocistego koloru i chrupiącej skórki. W 2007 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Cebularz jest tradycyjnym i jednym z najbardziej popularnych przysmaków Zamojszczyzny i Roztocza. Kto raz go spróbuje, ten w przyszłości nie będzie mógł się mu oprzeć.
2. Zapalanka kartoflana na boczku (350 ml) Zapalanka kartoflana to jedna z najpopularniejszych zup Zamojszczyzny i Roztocza. Jest prosta w przygotowaniu. Dzięki wędzonemu boczkowi i kiełbasie jest bardzo sycąca, a czosnek i świeży koperek nadają jej wyjątkowy aromat. Wersja zupy, gdzie zamiast boczku i kiełbasy dodawano kiszoną lub świeżą kapustę, w różnych częściach naszego regionu była nazywana „Zarzucajką”, „Zupą dziad” czy „Dziadówą”.
3. Gołąbki roztoczańskie z kaszą i grzybami na oleju świątecznym z sosem grzybowym (350g) Taki gołąbek to: zawinięty w kiszony liść kapusty farsz, składający się z kaszy gryczanej, grzybów i cebulki podsmażanej na oleju świątecznym. Tradycją jest, że kapustę na gołąbki kisi się całymi główkami, które nazywane są krężałkami. Zapiekane w piecu gołąbki podawane są z aksamitnym sosem na bazie leśnych grzybów i oleju roztoczańskiego. Tak przygotowane gołąbki zajęły I miejsce w II edycji konkursu SMAKI LUBELSZCZYZNY.

CENNIK:

26  zł/osoba dla grupy powyżej 20 osób

520 zł/grupa dla grupy do 20 osób

Zagroda  edukacyjna 8ZESTAW II (dla dorosłych)
1. Pierożki z soczewicą i kapustą kiszoną (1 szt.) Pysznie doprawiony farsz z soczewicy i kiszonej kapusty upieczony w cieście drożdżowym. Idealny do maczania w oleju świątecznym roztoczańskim.
2. Krupnik roztoczański z kaszą gryczaną (350 ml) Krupnik z kaszy gryczanej gotowany na wywarze z żeberek i warzyw znany jest głównie na Roztoczu. Ceniony jest za niezwykły smak i aromat, a zimą za właściwości rozgrzewające.
3. Tarciuch roztoczański (rejbak) 350g Rejbak to rodzaj babki ziemniaczanej pełnej aromatycznych przypraw (czosnku,majeranku,pieprzu) z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Dzięki temu, że piecze się go w piecu, jest puszysty i delikatny. Potrawa została przyjęta z kuchni żydowskiej. W okolicach Zamościa i na Roztoczu znana jest jako tarciuch. Smakosze tarciucha uważają, że najlepiej smakuje z zimnym piwem.

CENNIK:

26 zł/osoba dla grupy powyżej 20 osób

520  zł/grupa dla grupy do 20 osób

- Pobierz PDF

warsztaty w naszej zagrodzie -film